Monday, 5 January 2009

Palestine....


Saya umat Islam...


Ya...saya tahu saya umat islam..


Saya tahu...saya seorang muslim....
Saudara di Palestine juga..


Sama macam saya...


Mereka muslim juga,


kami,saya dan Saudara di Palestine..


Kami muslimin....





Tapi...

Saudara saya di Palestine dibunuh!


Saudara saya di Palestine diinjak-injak...!


Saudara saya di Palestine dihenyak-henyak...!
saya?




Ya Allah...




Saya mahu menolong mereka...


Tapi...kudrat wanita...






Mampukah?





Rasa seperti mahu sahaja ke sana...


Saya mahu peluk mereka...


Kalau boleh mahu menenangkan mereka...


Mahu membantu mereka...


wah~


Alangkah bahgianya saya kalau dapat tetak kepala zionis tu sampai putus!


Kalau lah dapat lakukan begitu walaupun sekali...pun saya puas..


Alangkah berbunganya hati saya kalau dapat tembak perut zionis sampai hancur!


Baru padan dengan muka mereka!


"Apa kamu fikir saudara aku tiada harga?''


"Apa kamu fikir aku tidak ambil peduli?"


Ya Allah....Bencinya aku pada yahudi!


Tapi...kalau saya benci....selamatkah saudara saya?



Kalau saya marah sebegini....terbelakah sahabat saya?
Hmm...cemburu sangat bilamana mendapat tahu MERCY Malaysia akan berangkat ke Palestine untuk membantu saudara saya.












Rasa mahu sahaja turut meyertai mereka..

Tapi...apakah saya dibenarkan untuk bersama-sama mereka?


Terasa mahu sahaja pergi ke Palestine..

Terfikir juga.."Pergi sajalah...Naik flight,sampai kat sempadan...seludup masuk."


tapi...pergi tanpa ilmu,pergi tiada bekalan...itu tindakan bodoh namanya.


Bukan mati kosong yang saya takutkan..


Cuma terfikir...jika saya berbuat begitu...adakah dikira saya telah membantu saudara saya?


Ya Allah...apa yang perlu saya lakukan?saya sayang saudara saya...agama saya!


Doa?


Ya!Doa!


Tapi..doa perlu diiringi dengan usaha..


Palestine...


jahatkan aku?Buntu memikirkan pertolongan apakah yang boleh aku berikan pada kalian!

Kalian sabar ye?


Tunggulah sikit masa lagi..


Aku cuba buktikan bahawa sayang aku pada kalian bukan main-main..


Sabar ye?

Jika hari ini ramai yang terkorban...

6 tahun lagi...kalian lihat sahaja...

Aku akan bersama-sama rakan-rakan yang lain akan turun juga ke Palestine!



Ya..aku tahu...6 tahun tu lama..


aku tahu...masa yang sehari itu pun kalian rasakan bagai setahun..


aku tahu..kalian perlukan pembelaan sekarang..bukan enam tahun lagi..

aku tahu..dalam masa 6 tahun itu..berjuta nyawa kalian yang akan diragut..

Tapi..percayalah...aku bukan sengaja.Aku memang mahu bantu kalian..

Kalian sabar ye?

Nantikan aku...

Minta Maaf kena sekarang aku hanya boleh menangis bersama kalian.


membantu dengan cara aku sendiri..


Aku cuba...Akan aku cuba.InsyaAllah...



Aku cuba yang termampu..



untuk belajar bersungguh-sungguh..



semoga dengan kedatangan aku ke sana nanti



dapat menenangkan hati saudaraku..



semoga...anak2 kecil dan mujahidin dan mujahidah yang tercedera dapat aku bantu denagn ilmu yang Allah beri...



Aku cuba..










5 comments:

haruhi said...

mimi, aku pon nak g palestin gak!!!

n
tu mumia ker yg ko tgk tu?

Siti Nur Syamimi Mohamad Asaad said...

Jom...
same2...
ntahlah...mmg betul2 nk gi palestine...
harap2...sebelum mati dpt pergi sane.skali pun jadilah.
kite carik bekalan byk2..semoga kita bermanfaat tuk tlg diorg nnt.insyaAllah..

hehe..
bkn mumia..
tu mayat yang senior ktorg dah guna tuk blaja dulu..
ni mase hari pertama masuk kelas dissection..
so..die letak mayat ni,mungkin xnk ktorg takut bile tgk mayat yang betul2 nnt kot..hehe

an.naasss said...

deeply inspiring

haruhi said...

mimie..selain doktor n jururawat, ade volunteer lain x ko rse???
sorry r coz aku mmg xtau!!
aku mmg da tekad nk g cna r after blaja...
tu klau bole nk apply mane2 volunteering ni..tp asyik ckp psl doc n nurse tu yg aku ssh hati ni..huhu

pernah bce zahrah de tigris??
karya khairyn othman..mmg pastu ko akn rse ko nk terbg ke palestine skunk gak..huhu
aku penah bce da bku tu tp still wondering..
tp after aku tgk berite2 pasal palestine tu mmg aku da tekad..huhu

Siti Nur Syamimi Mohamad Asaad said...

hhmmm...tak tau la Dian..
sbb..nk masuk sane bkn senang..
nak2 plak itukan zon perang,
sekatan kuat,
even skrg pun,doktor n nurse pun susah nk lepas masuk.
cth,mercy anta doktor,
doktor tu plak ade syarat2 yg die kene ikut..

Post a Comment