Monday, 6 April 2009

Balik kali ni.....utk kali ke-3...

Bismillahirrahmanirrahim.......

Alhamdulillah....Betapa tuhan memberi peluang...

Tetap terus mencurah nikmat..menabur rahmat kepada hamba-hambanya...

Tiada pilih kasih,yang taat..yang alpa...yang lupa...yang hina...yang tidak percaya..

semuanya diberi sama rata....mengikut ketetapan yang ditetapkan oleh yang menetapkan nikmat.

Aku?hmm....lupakah?hmm...ni la penyakit bila da balik rumah...suka leka...sampai tak ingat. x.x

Tapi..begitulah...rasa seakan tuhan masih ingin memberi peluang padaku...peluang yang entah keberapa kali ntah agaknya....kalau lah tuhan mencabut nyawaku sepanjang kelalaian ku...apakah kesudahan?

Terima kasih tuhan..tetapkan aku dlm iman dan islam....teguhkan aku dlm akidah yang benar.Ameen....

Alhamdulillah...da hampir 13 hari da kat malaysia...kat rumah...yang dirindui..hehe...seronok.Sume yg tahu sy balik sume tegur sy- kamu ni...mcm KL ke sini pulak kamu buat.Sekajap-sekejap balik...brape tambang?haha....3 kali balik...byk ke?org lain tu..nk kata stiap kali cuti dia balik...tak de hal pun...tp..bak kata uwan...'ada duit tu simpan kak...jgn boros...kita bukan org senang...'

balik kali ni...alhamdulillah...segala aktiviti yang dirancang dipermudahkan tuhan untuk aku laksanakan.Alhamdulillah sekali lagi.

Ok...jom listkn ape yang sy dpt balik kali ni :

1. Dapat lepaskan rindu kat rumah (bkn rindu kat family,rindu pd suasana rumah tu je...hehe)

2. Dapat beramah mesra dgn adik2 usrah (alhamdulillah...tmbah lagi 3 org ahli baru)

3. Dapat jumpa akhawat di seremban

4. Dapat try bwk kereta(walau pun asik kena marah dgn apis sepanjang cubaan tu..huhu..kecoh je)

5. Dapat jumpa uwan belah mak n belah abah jgk...

6. Dapat jmpa Mak lang dgn syamira yang da 2 tahun tak jmp

7. Dapat jumpa mak teh dgn baby baru dia (da besar da baby tu baru dpt jmpa sekali,boleh tak..siap pelik lagi..ni anak yg mane ni?terlupa da yg mk teh pregnant dulu..huhu).

8. Dapat belajar ttg kehidupan...setelah perbincangan hangat antara sy,apis dan abah-sampai last2 mak yang mengamuk sbb tak thn dgr ktorg berdebat..kui kui...thanks to abah n abg...haha..malu je...debat punye la nk rak...last2..kena akui kesilapan diri da...ye..sy tahu sy salah...tp..at certain point..im very sure that im in the right side-lantaklah korg nk kate ape pun katelah...asal sy tahu apa yg sy buat tu atas niat yang kukuh n tidak mendatangkan musibah pd org lain...for me...sy tak salah.cuma..lepas ni perlu berhati-hati.Hujah apis yang menarik perhatian sy....'kak..tak kesah lah ape pun niat ko kak..mmg la niat ko tu baik...tp klu kita nk buat baik pun kita kena guna otak kak...ko jgn sampai org amik kesempatan kat ko kak..kadang2 kita kena berhati-hati.nak buat baik,fikir dulu...cthnye la..klu ko msk utk ape2 f(x), mtk la org tu bayar kat ko.Mmgla bila ko kluarkan duit ko tuk msk mknan tu kire ko da tlg org..tapi ko tahu tak..ko nk tlg bkn dgn duit je kak.ko mskkn tu pun ko da dpt pahala da ko tau tak?Klu ko fikir sikit lg kak...ko msk,lps tu ko cas.duit yg ko dpt tu ko sedekahkan pulak kat org yang miskin2 yg tak mkn tu.da la ko dpt pahala sbb tlg msk,ko dpt plak pahala sedekah kat org lain.bla...bla..bla..'ape plak kata abah? 'Tu yang abah kata..buat baik biar berpada-pada.Abah sekarang ni bukan pikir pasal nilai '......' tu kak...tp abah takut ko kena tipu yo...abah lagi rela ko kasi '......' tu kat org2 india yang kebulur tu asalkan ko bagi terus '......' tu kat org tu...ko ingat la..sampai ke '......' tu kat org2 palestine kak?tak kak...ko tau tak..sume bantuan disekat kak.Kalau masuk pun bantuan duit ke ape ke..sume tu bukan smpai kat hamas kak..sume tu smpai kat Fattah tau tak?ko lain kali nk buat ape2 tnye abah dulu..abah dah jumpa macam2 jenis orang da...paham tak?'....

9. Dapat menilai diri dari nasihat yang Dr fadhilah beri....Hormat mak dan ayah!Senangkan hati diorg dengan akhlak kita..

10. Dapat ziarah uwan baghuh (panggilan utk uwan saudara-kakak uwan sy) buat kali yang terakhir..al-fatihah buat arwah.

alhamdulillah..byk yg sy dpt.Tp...sy jd lg malas..aduh!Mimi!bangun2!jgn leka lg! IA da dekat!!!

Mcm kak nik kata semalam...'study mimi...1st IA nilah kita nk score...'

Mcm aritu kata....Dari IA ni sy nk nilai sejauh mana sy syg agama sy...

Aduh~ masih tak kuat kah syg sy pd agama sy?ye kot?

Wah~lemahnye iman.......

kena bangun semula...tp..IA tinggal brape hari je lg??sempat ke???

hmm....besok da nk pg kelantan....doakan sy..tak dpt idea lg nk wat ape tuk adiah ari jadi mak dgn abah...huhu

2 comments:

haruhi said...

"lain kali nk buat ape2 tnye abah dulu..abah dah jumpa macam2 jenis orang"...
suke ayat ni...betol ckp org tua2...org yg lg tua lg byk mkn garam...tgk je org tu da leh tau da org tu cmner...hehe(walaupon ade yg x betol tp kebykkn betol r)...:)

Siti Nur Syamimi Mohamad Asaad said...

hmm...betul2...ni yg paling terasa..hehe..
lps tu abah siap kata lg..."ko ade abah lg..abah ko hidup lg...tau tak?"
hehe...
ape2 pun...ni yg wat mi rasa best dgt balik kali ni....

Post a Comment